Archive for the ‘Toerisme’ Category

Pompster Ryd Rintoch

zaterdag, september 1st, 2012

Kollumerpomp is een klein dorp met ongeveer 450 inwoners. Het Pomsters wordt er nog steeds gesproken, een Nedersaksisch dialect. Door het dorp stroomt de Pompster Ryd, van oudsher een natuurlijke waterafvoer naar de Waddenzee. Op 15 september wordt vanaf dorpshuis Het Trefpunt de Pompster Ryd Rintoch georganiseerd: een wandeltocht voor jong en oud.

Het landschap van Kollumerpomp kenmerkt zich door weidse vergezichten en rustgevende natuurgebieden. Ook vind je hier de  ‘Westermolen’, daterend uit 1845 en het uit 1828 daterende Contributiehuisje met daarin een windrichtinginstallatie uit 1855. De windrichting kon in dit huisje op het plafond worden afgelezen! Ten westen van Kollumerpomp staat op de zeedijk het verzetsmonument dat de gevechten van 14 t/m 16 april 1945 bij Dokkumer Nieuwe Zijlen herdenkt.

Genoeg cultuur én frisse lucht om op te snuiven voor wandelliefhebbers dus. Hierboven een klein voorproefje van het prachtige gebied. Meer foto’s vind u op de website: www.pompster-ryd-rintocht.nl

Opgeven kan nog tot 8 september via de website.

Korte cursus over de vogeltrek!

vrijdag, augustus 31st, 2012

In september is de vogeltrek weer in volle gang. Maak gebruik van dit moment om meer over deze fascinerende wereld te weten te komen en geef u op voor een cursus die door  Nationaal Park Lauwermeer en Staatsbosbeheer wordt gegeven.

Voor 25 Euro wordt u supersnel ingevoerd in de vogelarij waarna u op twee zondagochtenden, onder deskundige leiding op zoek gaat naar trekvogels in Nationaal Park Lauwersmeer.

Aanmelden doet u bij IVN Groningen (050-3135933) of per e-mail naar j.boekhout@ivn.nl

Slaapadresje nodig? Op moment van schrijven geldt er nog een last-minute bij vakantiehuis Zuideroog: dus lekker relaxed wakker worden in een luxe vakantiehuis midden in het Nationaal Park!

(meer…)

Wist u dat…

dinsdag, augustus 28th, 2012

… het Lauwersmeer is ontstaan door het afsluiten van de Lauwerzee? In de vroege middeleeuwen was de Lauwerzee ontstaan en na de watersnoodramp van 1953 werd besloten om de zee droog te leggen. In 1969 was de dijk klaar en werd de Lauwerzee het Lauwersmeer, genoemd naar de grensrivier de Lauwers, die tussen Groningen en Friesland stroomde.

In 2003 werd het Lauwersmeer vanwege de bijzondere flora en fauna benoemd tot nationaal park. Het Nationaal Park kent zelfs speciale gastheren en -vrouwen die een cursus van het Nationaal Park hebben gevolgd. Zij zijn precies op de hoogte van mooie plekjes, excursies en over de bijzondere natuur. U leest er meer over op de website van Nationaal Park Lauwersmeer.

Oude foto's Lauwerszee

De stormbal wordt gehesen aan het havenlicht bij Oostmahorn. Het kon behoorlijk stormen op de Lauwerzee (Bron: www.schierbouw.nl/)

 

Stukkie lopen?

dinsdag, december 20th, 2011

December: de maand van de winterwandelingen! Staatsbosbeheer organiseert een deze winter meerdere wandelingen (klik). Geniet van alle natuur en de nieuwe, frisse wereld.

Meer genieten? Een weekje weg kan nu tijdelijk al vanaf € 250 Euro: zie zuideroog.com.
Zoals het er naar uitziet, kunnen we misschien wel wandelen in de sneeuw! Lekker even helemaal weg wandelen van alle drukte.

Extra gratis tip: de ANWB heeft uitverkoop. Handig voor een paar warme slofsokken of veilige snowsteps!

 

Stukkie lopen!

 

Prijs van een waddenvakantie historisch laag!

vrijdag, oktober 7th, 2011

Wie voor een prikkie het vogelparadijs wil bezoeken, kan nu zijn slag slaan. Het afgelopen weekend was natuurlijk een fantastich mooi weekend om te turen en tellen op de Euro Birdwatch maar wie weet wat voor weer er nog in het verschiet ligt. En om de prijs hoeven we het niet te laten: Waar je voorheen bijna het dubbele kwijt was, kan je nu al een week in een luxe huisje voor amper 250 Euro (deze aanbieding).

Met zo’n huisje maak je je vakantie natuurlijk weather-proof: als het weer een keertje tegen valt zit je toch nog goed. Kinderen naar het zwembad. Open haard aan, flesje wijn open, goed boek of een spelletje. Filmpje kijken. En als het zonnetje weer doorbreekt is het gelijk weer mooi! Perfect voor een wandeling naar één van de restaurants. Of gewoon een mooie wandeling door het natuurgebied.

Niet vergeten de kinderen uit het zwembad te halen.

Wat doe je medio oktober? Je trekt je surfpak aan!

vrijdag, oktober 7th, 2011

Groot windsurfevenement Lauwersmeer - OostmahornNou, ik dus niet. Maar er zijn een aantal Die-Hards die op 15 en 16 oktober op hun plank stappen en mee doen aan het Nederlands Kampioenschap slalom / course race / freestyle op het Lauwersmeer.

Wie – net als ik – al spierpijn krijgt als hij er aan denkt, kan er voor kiezen om het spektakel vanaf de kant te bekijken en dan later aan te schuiven bij het Spetterende Eindfeest.

Ik lees hier dat er zelfs nog meer te doen is:

“Ook voor de toeschouwer wordt goed gezorgd. Zo kunnen ze gratis (!) mee varen op een rondvaartboot op het Lauwersmeer om alle surfers van dichtbij te kunnen zien. Verder zijn er activiteiten zoals boogschieten, klimmen en dijk glijden. Uiteraard ontbreken ook de Stand Up Paddling boards niet en wordt er gesurvivaled als de wind het een beetje af laat weten (overigens, het Lauwersmeer is één van de meest windzekere meren van Nederland!). Importeur Herman v.d. Berg heeft z’n Fanatic Viper boards beschikbaar gesteld voor een wedstrijd op zaterdag in de Viper class door de leerlingen van het Dockinga College. Dezelfde boards zijn op zondag door bezoekers te gebruiken om een rakje op te maken.”

Meer weten, of kijken of je nog in kan schrijven? Klik door naar Esdonstad4sails.nl en kijk wat er mogelijk is.

Kunst. Bij de Boer.

zondag, oktober 2nd, 2011

Jazeker: u heeft nog tijd om het te zien. Echte Kunst, bij De Boer.

Tot en met 9 oktober kunt u terecht bij een vijftal biologische  bedrijven uit de gemeente Achtkarspelen om beeldende kunst te bekijken. In de periode van 18 juni tot 9 oktober 2011 zijn alle locaties (Twijzel, Twijzelerheide, Eastermar, Drogeham en Boelenslaan) dagelijks te bezichtigen en in de komende week is het ook voor het onderwijs mogelijk om een rondleiding te boeken.

Ook benieuwd naar een frisse blik op het biologische boerenbedrijf door middel van fotografie, ruimtelijke objecten en fooddesign? www.kunstbijdeboer.nl!

 

Kunst. Van Grytsje.

Veldbezoek naar Het Veld.

donderdag, september 1st, 2011

Dat is gezellig! Het Nationaal Park organiseert samen met Staatsbosbeheer een ‘veldbezoek’ voor 54 inwoners uit de postcodegebieden: 9130, 9131, 9132, 9133, 9136, 9142, 9293, 9852, 9853, 9974, 9975 of 9976.

De afgelopen twee jaren was dit initiatief van het Nationaal Park een groot succes: veel belangstelling en enthousiaste reacties! De middag begint met ontvangst met koffie of thee met gebak in het nieuwe Activiteitencentrum van het Nationaal Park. Na een korte inleiding krijgt u een rondleiding per touringcar, waarbij u op een aantal plaatsen in het veld uitleg krijgt over historie, natuur, beheer en recreatie van het gebied.
(Bron)

De kosten bedragen 5 Euro per persoon en er staat niet bij hoe het inwonerschap gecontroleerd gaat worden en wat er gebeurt als iemand ‘discriminatie!’ roept, dus als u het aan durft kunt u zich ook als niet-inwoner aanmelden (zie ‘Bron’ ;-)

10 september – niet vergeten ‘Ik heb een potje met vet’ te oefenen, natuurlijk.

Foto: website NP Lauwersmeer

 

 

Welkom op het Gronings ontzet

dinsdag, augustus 16th, 2011

Deze willen we u niet onthouden! Bent u lekker met vakantie in het Lauwersmeergebied? Rijdt een 30-40 minuten in Noord-Oostelijke richting en sluit u aan bij het jaarlijkse Gronings Ontzet. In 2011 wordt dat gevierd op zaterdag 27 augustus.

Op het programma staan onder meer de traditionele paardenkeuring, stripboekenmarkt, Drakenbootraces, beachrugby, kinderactiviteiten en de (what’s in a name?) Ontzettende Taptoe.

Maar u kunt daarnaast ook genieten van de vele muzikale optredens en ter afsluiting een grote vuurwerkshow in de Groninger binnenstad. In het Stadspark vindt de 157ste editie van ’t Peerdespul plaats.

De Groningers vieren dat de stad in 1672, het beleg door de bisschop van Münster had doorstaan. Voor zover dat van belang is natuurlijk.

gronings ontzet vuurwerk   Plaatje met dank aan de weekkrant - maar dat had u al gezien...

Altijd wel iets voor jong en oud!

vrijdag, augustus 12th, 2011

Leuk en gezellig!

Op 21 augustus 2011 is er een gezellige braderie en vlooienmarkt in het havengebied van Lauwersoog. U kunt van 11 tot 17 uur terecht bij  tientallen kramen en kraampjes. Voor wie de datum niet goed uitkomt is er een week later een herkansing: 28 augustus is er een braderie.